Плакати

Плакатите са отлично средство за привличане на вниманието на потенциалния потребител или участник. Техните стандартни размери са 50×70см или 70×100см.
Подходящи са както за представяне на предстоящо събитие, така и за промотиране на настояща оферта или специално предложение.  Основна роля за привличане на вниманието играят специфичните шрифтове, ярките цветове и интересните символи използвани в дизайна.
Плакатите могат да бъдат отпечатани върху различни медии в зависимост от предназначението им и времето за което ще бъдат използвани. Най-често се печатат върху хартия, но могат да бъдат изработени и върху винил, pvc фолио, синтетична хартия или друг специфичен материя.
Запитването за печат е необходимо да съдържа:

  • точен размер на изделието
  • тираж,(брой, количество)
  • вида на медията
  • цветност (1, 2, 3, или 4 цвята)
  • име и телефон за обратна връзка
Запитване или поръчай

Изисквания към файловете за печат

Размерът на изделието във файла трябва да бъде с размерите, с които искате да е крайното изделие, плюс поне по 3 мм от всички страни за обрязване. Важните обекти, като текстове и други подобни, трябва да бъдат поне на 3–4 мм навътре от ръба за рязане във файла.

Примерна схема за предпечатна подготовка на плакат

Легенда:

–––- линия за рязане (точен размер на готово изделие)

–––- линия за важни елементи (текст, лога и др. поне 3мм навътре от всяка страна спрямо червената рамка)

–––- линия със отпуснат фон за обрязванe (3мм навън от линията за рязане)

С цел постигане на максимално качество е желателно логата и текстовете във файла да бъдат векторни , а растерните изображения да са с резолюция 300dpi

Файловете за печат могат да бъдат с разширения:
.pdf, .eps, .cdr, .ai, .jpg, .tif, .psd